Annan od medija zatražio da ne objavljuju karikature Muhameda

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan kritizirao je u četvrtak medije zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda i branio nastojanje islamskih država da se novo UN-ovo Vijeće za ljudska prava bavi i vrijeđanjem vjerskih osjećaja.

Annan je također rekao da ne zna ništa o tvrdnjama državne tajnice SAD-a Condoleezze Rice od srijede da Iran i Sirija u slučaju prosvjeda radi karikatura "potpiruju osjećaje i žele ih koristiti za svoje ciljeve". "Nemam dokaze o tome", rekao je Annan novinarima dolazeći u sjedište UN-a.

"Iskreno, ne razumijem zašto bi bilo koje novine danas objavile karikature. To je nedostatak osjećaja. To je uvredljivo. To je provokativno a vidjeli ste se dogodilo u svijetu", rekao je Annan glede prosvjeda muslimana zbog objave karikatura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Annan je rekao da to ne znači da se protivi slobodi tiska ali da se radi o "odgovornosti i procjeni" te da "mediji ne trebaju dolijevati ulje na vatru".

Annan je također branio pokušaj 57 islamskih zemalja da se u osnivački dokument novog UN-ovog Vijeća za ljudska prava, koji će zamijeniti UN-ovu Komisiju za ljudska prava, uključi univerzalno promicanje vjerskih i kulturalnih vrijednosti.

"Susreo sam se s njima i ne mislim da žele sukob", rekao je Annan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara