Annan od sudanske vlade traži da drži pod kontrolom lokalnu miliciju

GLAVNI tajnik UN-a Koffi Annan pozvao je u četvrtak sudansku vladu da drži pod kontrolom pripadnike provladine milicije optužene za masovna pogubljenja stanovnika sudanske pokrajine Darfur.

Annan, koji je zbog humanitarne krize u četvrtak doputovao u sudansku regiju Darfur, to je kazao na sastanku sa sudanskim ministrom vanjskih poslova Abdelom Rahimom Mohammadom Huseinom i guvernerom sjevernog Darfura Mohammadom Osamonom Kibirom. Sastanak je održan u UN-ovu zrakoplovu odmah po Annanovu dolasku u glavni grad sjevernog Darfura Al-Facher.

Darfur je, prema ocjeni UN-a poprište najgore humanitarne krize na svijetu. Ondje je u sukobu lokalnih pobunjenika i pripadnika provladine milicije poginulo 10.000 osoba, a više od milijun ih je bilo prisiljeno pobjeći pred sukobima.

Sudanska vlada mora "omogućiti red i mir u zemlji te zaštititi stanovništvo", rekao je je Annan sudanskim dužnosnicima. Guverner sjevernog Darfura Annanu je odgovorio da "vlada nije koristila janjawide s kojima nema ništa" te da se oni ne bore na njihovoj strani. Također je rekao kako se vlada sprema protjerati ih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 100.000 izbjeglica iz Darfura moralo se skloniti u susjednom Čadu gdje su smješteni u izbjegličkim kampovima.

U odvojeni posjet Sudanu jučer je doputovao i američki državni tajnik Colin Powell. Sjedinjene Države u srijedu su Vijeću sigurnosti predstavile plan rezolucije kojim se predviđa uspostavljanje embarga na isporuku oružja miliciji Darfura te im se zabranjuju putovanja. Promatrači zamjeraju što u rezoluciji nisu spomenute nikakve sankcije protiv članova sudanske vlade.

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara