Annan odlazi na sastanak s europskim čelnicima u Atenu

Annan odlazi na sastanak s europskim čelnicima u Atenu

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annnan u utorak će doputovati u Atenu u pokušaju da na summitu duboko podijeljenje Europe dobije potporu za veću političku ulogu UN-a u poslijeratnom Iraku.

U Ateni se ne očekuju velike odluke, ali Annan namjerava dobiti pristanak čelnika Francuske, Njemačke i Velike Britanije, kao i Rusije, o političkoj ulozi UN-a u poslijeratnom Iraku.

U Ateni će se 10 uglavnom bivših komunističkih zemalja zajedno s predstavnicima Petnaestorice potpisati sporazume o pristupanju Uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjetski čelnici od Njemačke do Pakistana pozvali su UN da odigraju središnju ulogu u pokušaju organiziranja nove iračke vlade što bi novom vodstvu Iraka trebalo dati veću nezavisnosti i legitimnost.

"Očekujem da će UN odigrati važnu ulogu" u Iraku, rekao je prije nekoliko dana Annan.

SAD još uvijek izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog toga što Vijeće sigurnosti UN-a nije odobrilo rezoluciju o vojnoj intervenciji u Iraku te smatra da bi uloga UN-a zbog toga trebala biti ograničena samo na humanitarnu pomoć.

Vijeće sigurnosti i UN za sada samo neformalno raspravljaju o tome što bi trebalo učiniti u Iraku nakon prestanka vojnih operacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara