ANNAN OSLOBODIO LUBBERSA OPTUŽBE ZA ZLOSTAVLJANJE

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan je UNova visokog povjerenika za izbjeglice Ruuda Luberrsa oslobodio optužbe za seksualno zlostavljanje, izjavio je u četvrtak glasnogovornik UNa.

Annan je utvrdio da nema dokaza za prigovor za seksualno zlostavljanje koji je protiv Luberrsa podnijela članica njegova osoblja i smatra slučaj zatvorenim, rekao je Stephane Dujarric.

Lubbers (65) je od svibnja bio pod istragom UN-ova Ureda za unutarnji nadzor nakon što je 51-godišnja Amerikanka, članica njegova stožera u Ženevi, prijavila navodni slučaj seksualnog zlostavljanja koji se dogodio dok je napuštala njegov ured nakon sastanka prošlog prosinca kojem je nazočilo još pet službenika.

U priopćenju nakon što je optužba postala javna Lubbers je zanijekao da je učinio išta neprilično priznajući da je napravio "prijateljsku gestu" koju je, kako je rekao, žena krivo shvatila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U pismu osoblju UNHCR-a Annan je ipak izrazio zabrinutost incidentom koji je doveo do prigovora kao i događajima tijekom istrage od kojih bi se neki mogli shvatiti kao da su lako mogli utjecati na istragu.

Kako je izvješćeno, Lubbers je pisao ženi koja je podnijela prigovor rekavši da ako povuče optužbu neće biti odmazde protiv nje.

Annan je u pismu naglasio dužnost visokog povjerenika da brani prava svoga osoblja da stavljaju pritužbe o svim vrstama lošeg ponašanja i da budu zaštićeni od bilo kakve odmazde bez obzira na rezultat prigovora.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara