ANNAN POZDRAVIO PREDSTOJEĆE RAZGOVORE SAD, KINE I SJ. KOREJE

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozdravio je u srijedu najave razgovora Sjedinjenih Država, Sjeverne Koreje i Kine sljedećeg tjedna u Pekingu.

UN-ov glasnogovornik je rekao u priopćenju da je Annan "ohrabren onim za što se nada da će biti početak procesa diplomatskog rješenja krize na Korejskom poluotoku".

Glavni tajnik i njegov izaslanik Maurice Strong će "nastaviti davati punu potporu ovome procesu, umsjeravajući se na humanitarne i dugoročne potrebe Demokratske Narodne Republike Koreje", kaže priopćenje.

Američki mediji su u srijedu najavili da Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja planiraju započeti pregovore u Pekingu sljedećeg tjedna, što će biti prvi susret predstavnika dviju zemalja od kada je vlada Kim Jong Ila izbacila UN-ove inspektore i nastavila nuklearni program.

Ocjenjuje se da je pristanak da uđe u pregovore s Kinom i Sjedinjenim Državama veliki ustupak sjevernokorejskog režima i pobjeda predsjednika Busha.

Bush je odbijao bilateralne pregovore sa Sjevernom Korejom, a Pyongyang je inzistirao da razgovara samo s Washingtonom namjeravajući iz svoje prijetnje razvijanjem nuklearnog oružja izvući značajne koncesije, ekonomsku pomoć i sporazum o nenapadanju.

Kina je obećala da će sudjelovati u razgovorima, a ne samo ih organizirati, javio je The New York Times pozivajući se na američke i azijske dužnosnike.

"Ono što je novo ovdje je aktivna, izrazita uloga Kineza", navodi list riječi visokog američkog dužnosnika.

Kina je na kratko prekinula Sjevernoj Koreji opskrbu naftom prošlog mjeseca rekavši da se radilo o tehničkom problemu. Američki dužnosnici protumačili su potez kao upozorenje Pyongyangu da nepomirljivost može imati visoku cijenu.

Sjedinjene Države su rezervirale pravo da uključe druge zemlje, misleći pri tom na Japan, Južnu Koreju i Rusiju, kako razgovori budu napredovali.

Razgovore će s američke strane voditi pomoćnik državnog tajnika za Aziju, James Kelley.

(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara