Annan poziva na jedinstvo Vijeća sigurnosti oko Iraka

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u četvrtak na jedinstvo Vijeća sigurnosti u razoružavanju Iraka dok je Vijeće i dalje duboko podijeljeno oko ovoga pitanja.

"Mislim da je važno da vlade pronađu način da rade zajedno", rekao je Annan novinarima u stožeru UN-a u New Yorku. "Bez obzira kako se ova kriza riješila Vijeće će morati raditi zajedno, i zemlje članice će morati raditi zajednički u rješavanju pitanja Iraka, Bliskog istoka i mnogih drugih pitanja".

Annan je kazao kako je u ponedjeljak razgovarao s britanskim premijerom Tonyjem Blairom i rekao da "on izgleda stvarno nastoji postići kompromis i ostvariti napredak".

On je također kazao kako mu je brazilski predsjednik Luis Inacio Lula da Silva poslao poruku u kojoj predlaže summit svjetskih čelnika, ne nužno članova Vijeća sigurnosti, kako bi se postigao kompromis u rješavanju krize.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska predložile su nacrt rezolucije koji Iraku postavlja 17. ožujka kao rok da ispoštuje zahtjeve UN-a za razoružanjem. Francuska, Njemačka, Rusija i većina od 15 članica Vijeća sigurnosti su izrazile protivljenje uporabi sile u Iraku i podupiru nastavak pooštrenih inspekcija. Francuska i Rusija prijete vetom na američko-britansko-španjolski nacrt rezolucije.

Vijeće sigurnosti će poslijepodne održati zatvorenu sjednicu na kojoj će nastaviti rasporavu o rješavanju iračke krize.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara