Annan poziva na pomoć Darfuru

Glavni tajnik UNa Kofi Annan pozvao je u ponedjeljak donatore međunarodnih fondova da financijski podrže krhki mirovni proces na jugu Sudana i da ne zaborave pomoći stanovništvu Darfura.

"Svi u Sudanu žele čistu vodu, hranu za obitelj, školu za djecu, korektan zdravstveni sustav i mogućnost razvoja", izjavio je Annan u Oslu, prvog dana donatorske konferencije.

Šezdesetak izaslanstava se okupilo u ponedjeljak i utorak u norveškom glavnom gradu radi pomoći obnovi juga Sudana, prema mirovnom sporazuma potpisanom u siječnju između sudanske vlade i bivših separatističkih pobunjenika.

Međunarodna zajednica je pozvana pružiti 2,6 od potrebnih 7,8 milijardi dolara do kraja 2007., a ostatak treba financirati sama zemlja iz prihoda od nafte.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna velikodušnost je ključ učvršćenja mira, nakon građanskog rata u Sudanu kojem je poginulo najmanje 1,5 milijuna, a raseljeno je oko 4 milijuna osoba, rekao je Annan.

Govoreći od "sjeni Darfura", drugoj regiji Sudana kojom dulje od dvije godine bijesni građanski rat, on je podsjetio "da je stanje tamo krajnje teško".

(Hina) xtm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara