ANNAN POZIVA PETNAESTORICU NA JEDINSTVO RADI ´SMANJENJA NAPETOSTI´

Glavni tajnik UNa Kofi Annan pozvao je u ponedjeljak u Bruxellesu Petnaestoricu da pronađu zajednički stav o Iraku kako bi pridonijeli smanjenju napetosti između Europe i Sjedinjenih Država, koje je ocijenio ´zabrinjavajućim´.

´Izrazio sam zabrinutost zbog napetosti´, izjavio je Annan na tiskovnoj konferenciji održanoj na marginama susreta sa šefovima država i vlada Petnaestorice.

´Ne možemo si dopustiti napetosti koje traju tako dugo´, naglasio je on i pozvao Petnaestoricu da nađu zajednički stav o Iraku kako bi omogućili da se napetost ´znatno smanji´.

Glavni tajnik je također rekao kako bi se Irak trebao pokoriti odlukama UN-a u pogledu svog razoružanja i da tako izbjegne sukob.

´Savjetujem Iraku da izabere poštivanje UN-ovih rezolucija, a ne sukob´, rekao je glavni tajnik UN-a.

On je zatražio od čelnika Europske unije da se usredotoče na Irak i na njegovu obvezu da se razoruža. ´Rat nije neizbježan´, dodao je.

´Vjerujem da će, ako Vijeće sigurnosti uspije riješiti tu krizu uspješno i učinkovito, njegov kredibilitet i utjecaj biti znatno pojačani. Ako se međunarodna zajednica ne uspije dogovoriti i ako se poduzme akcija bez odobrenja Vijeća, legitimitet te akcije će biti ozbiljno ugrožen´, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara