Annan smatra da je američko vodstvo prihvatljivije multilateralno

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan rekao je u srijedu kako će vodstvo Sjedinjenih Država u svijetu nakon terorističkih napada 11. rujna biti najučinkovitije ukoliko se odvija u multilateralnom okviru.

Obraćajući se Vijeću za svjetske poslove u Los Angelesu, Annan je kazao kako je u svijetu nakon 11. rujna 2001. u borbi protiv terorizma bitno vodstvo SAD-a kao jedine svjetske sile koja je, kako on osjeća, međunarodno široko prihvaćena.

"Ali osjećam također", rekao je Annan, "da će njegovo vodstvo izazivati više divljenja nego zamjerki, da će biti mnogo učinkovitije kada se provodi unutar multilateralnog okvira, kada je temeljeno na dijalogu i strpljivom građenju saveza kroz diplomaciju i kada je usmjereno na jačanje uloge prava u međunarodnim poslovima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Annan je rekao kako Ujedinjeni narodi počivaju upravo na tim načelima.

Potreba za Ujedinjenim narodima u svijetu nakon 11. rujna još je više podcrtana činjenicom da je nakon početne jedinstvenosti u suprotstavljanju međunarodnom terorizmu odmah nakon napada na SAD međunarodna zajednica sada suočena s podjelama, naglasio je Annan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara