Annan: Sukob Izraelaca i Palestinaca krajnje opasan

SUKOB između Palestinaca i Izraelaca i dalje je ´krajnje opasan´ sa svojom spiralom akcija i protuakcija, upozorio je u utorak glavni tajnik UNa Kofi Annan u poruci na otvaranju godišnjeg zasjedanja UNova Odbora za palestinska prava.

´Nemojmo upasti u stupicu zamišljanja da ne može biti gore. Vrlo lako može´, poručio je Annan Odboru za provedbu neotuđivih prava palestinskog naroda u priopćenju koje je pročitao predstojnik njegova ureda Iqbal Riza.

On je rekao da postoji široka potpora mirovnom planu četvorke, koju čine SAD, Rusija, UN i EU, koji pomaže realizaciju ideje o dvije države, Izraelu i Palestini, koje u miru postoje jedna kraj druge.

´Nacrt cjelovitog, pravednog i trajnog mira u regiji je jasan´, rekao je Annan. ´Ali mir se ne može nametnuti, niti se silom može pronaći trajno rješenje. Ono se mora postići političkim procesom koji uzima u obzir legitimne aspiracije oba naroda´.

UN-ov izaslanik za Bliski istok Terje Roed-Larsen rekao je u utorak na konferenciji o Palestinskoj reformi u Londonu da patnje Izraelaca i Palestinaca, smrt i ranjavanje, gospodarsko propadanje i temeljnu nesigurnost može okončati samo političko rješenje poput plana četvorke.

´Nažalost, iako je sat ovoga plana navijen, još uvijek ne otkucava´, kazao je Roed-Larsen. ´I dok smo uvjereni da će uskoro početi, postoji apsolutni imperativ da se odmah poboljša život običnih ljudi´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara