ANNAN: TERORISTI NE SMIJU DOĆI DO ORUŽJA MASOVNOG UNIŠTAVANJA

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u četvrtak svijet na jedinstvo u pokušaju sprječavanja terorista da dođu do oružja masovnog uništavanja.´Premda su nedavni teroristički napadi bili krupni, budući napadi mogli bi učiniti da izgledaju sitno, posebice ako teroristi dođu do kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja´, rekao je Annan na posebnom dvodnevnom zasjedanju Odbora za borbu protiv terorizma (CTC) Vijeća sigurnosti što se održava u stožeru UN-a u New Yorku.

´Da bi borba protiv terorizma bila učinkovita bitno je da svi radimo zajedno kako bismo osigurali da univerzalna načela prevladaju bezakonje. Suradnja međunarodnih, regionalnih i subregionalnih organizacija je zbog toga ključna´, kazao je glavni tajnik UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Annan je također upozorio na opasnost da se u borbi protiv terorizma žrtvuju ljudska prava.

´Naš odgovor na terorizam, kao i naši napori da ga spriječimo mora ojačati ljudska prava koja teroristi žele uništiti´, rekao je on. ´Poštivanje ljudskih prava, temeljnih sloboda i vladavine zakona su ključna sredstva u borbi protiv terorizma, ne povlastice koje treba žrtvovati u vrijeme napetosti´.

Na zasjedanju CTC-a sudjeluju predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija, uključujući Udrugu zemalja jugo-istočne Azije (ASEAN), Ligu arapskih zemalja, Europsku uniju, Organizaciju američkih zemalja, Organizaciju islamske konferencije, NATO-a i Interpola.

CTC, utemeljen nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., bavi se borbom protiv terorizma u svijetu temeljem Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti. Dvodnevno zasjedanje posvećeno je jačanju suradnje i međusobne koordinacije u radu međunarodnih, regionalnih i subregionalnih organizacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara