Annan: UN ostvario uspjeh u BiH

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u izvješću o BiH u 2002. godine, koje će 12. prosinca razmatrati Vijeće sigurnosti, ocijenio je korupciju, organizirani kriminal i političke opstrukcije ozbiljnim problemima uoči završetka policijske misije UNa u BiH krajem ove godine.

Annanovo izvješće u nedjelju prenose bosanskohercegovačke tiskovine.

Poslove UN-ovih policajaca od 1. siječnja 2003. godine će preuzeti Policijska misija Europske unije.

´Kroz Misiju UN u BiH, Ujedinjeni narodi su pokazali svoju sposobnost da ispune složeni mandat u skladu sa strateškim planom i u realnom i ograničenom vremenskom periodu´, ocijenio je u izvješću Kofi Annan. Dodao je da je Misija UN u BiH pridonijela povećanju razine profesionalnih sposobnosti policije do međunarodno prihvatljivih standarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Nazočnost višenacionalne policije je ohrabrio sve veći broj pripadnika manjina na povratak´, navodi se u izvješću UN-a. Annan je ukazao da u BiH pojedine mjere koje poduzima misija UN u BiH i dalje nailaze ´na političku opstrukciju, prije svega u postavljanju neovisnih političkih povjerenika i pripadnika policije iz redova manjina´.

Posebni izaslanik glavnog tajnika UN u BiH i voditelj misije UN u BiH Jacques Paul Klein i članovi Predsjedništva BiH također će obavijestiti Vijeće sigurnosti o stanju u BiH.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je u izvješću Vijeću sigurnosti UN-a pozvao bosanskohercegovačke vlasti da ubrzaju ´pravosudne i zakonodavne reforme´ i izruče Haškom sudu osumnjičene za ratne zločine. Ocijenio je da je ´stalno prisustvo dobro poznatih osoba koje su optužene za teške ratne zločine glavna prepreka za proces poslijeratne normalizacije´.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara