Annan: UN treba dodatnih milijardu američkih dolara za mirovne operacije

GLAVNI Ujedinjenih naroda (UN) Kofi Annan rekao je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti kako će do kraja 2004. UN trebati dodatnih milijardu dolara za mirovne operacije.

Ukupno bi mirovne misije UN-a trebale u 2004. stajati skoro 4 milijarde dolara, rekao je Annan Vijeću sigurnosti koje je u ponedjeljak razmatralo UN-ove mirovne operacije.

Annan je obavijestio Vijeće sigurnosti kako je UN prošloga mjeseca imao više od 53.000 vojnika, vojnih promatrača i civilnih policajaca u preko deset misija diljem svijeta napomenuvši kako su u pripremi još dvije misije.

Većina misija UN-a su multifunkcionalne i prevazilaze klasične mirovne operacije pomažući provedbu mirovnih sporazuma, političku tranziciju, gospodarsku obnovu, povratak izbjeglica te nadzirući ili čak organizirajući izbore, rekao je on.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Annan je također rekao Vijeću sigurnosti kako su razvijene zemlje koje posjeduju specijalizirane vojne mogućnosti pridonijele ograničen broj vojnika UN-ovim misijama te da im je zbog toga nedostajalo određenih tipova snaga.

Iako većina vojnika dolazi iz zemalja u razviju Anna je ustvrdio kako su UN-ovim snagama potrebne i vještine te oprema koje posjeduju samo bogate zemlje. Dužnosnici su rekli da je u prvom redu riječ o helikopterima, inženjerskim postrojbama, poljskim bolnicama i logistici.

(Hina) xsl/xam yam

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara