Antarktika se topi brže nego se mislilo

BRITANSKI znanstvenici upozorili su da globalno zagrijavanje topi ledeni pokrov na Antarktici mnogo brže nego se mislilo, piše "Daily Telegraph".

Stručnjaci Britanskog instituta za istraživanje Antarktike vjeruju da je porast razine mora diljem svijeta koje je uzrokovano topljenjem leda vjerojatno bilo podcjenjivano.

Ogromni ledeni blokovi polako tonu u moru oko Antarktike, povećavajući opasnost porasta razine svjetskih oceana, tvrde znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkriće da je ledeni omotač zapadne Antarktike nestabilan mijenja dosadašnji međunarodni konsenzus da će biti potrebno tisuću godina da plutajući led reagira na porast temperature, dodaje "Daily Telegraph".

Znanstvenici ističu da - iako se očekivalo da će dobivati na masi zahvaljujući porastu snježnih padalina u polarnim područjima - ledeni omotač zapadne Antarktike gubi 250 kubičnih kilometara leda godišnje.

To znači da Antarktika pridonosi s najmanje 15 posto od sadašnjih dva milimetra godišnjeg porasta razine mora.

"Prijašnje razmišljanje bilo je da ledeni omotač zapadne Antarktike neće kolabrirati prije 2100. godine. Sada moramo preispitati naša razmišljanja", kazao je Chris Rapley, direktor istraživanja, na međunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama u Exeteru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara