Ante Marković i Hrvoje Šarinić svjedoci protiv Miloševića

POSLJEDNJI premijer socijalističke Jugoslavije Ante Marković otputovao je u subotu ujutro iz Zagreba u Haag gdje će u ponedjeljak ili utorak svjedočiti protiv Slobodana Miloševića, objavio je Jutarnji list u nedjeljnom izdanju.

Večernji list od nedjelje donosi najavu haškoga svjedočenja Hrvoja Šarinića, nekadašnjeg predstojnika ureda hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Ante Marković pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije bit će svjedok tužiteljstva u procesu protiv bivšeg jugoslavenskoga predsjednika Slobodana Miloševića.

Jutarnji se poziva na neslužbene izvore i najavljuje da će Marković "svjedočiti o prvim godinama vladavine Slobodana Miloševića, upadu Srbije u monetarni sustav SFRJ te pripremama Jugoslavenske narodne armije za rat u Sloveniji i Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako piše Jutarnji list, Marković se "već više puta susreo s visokim dužnosnicima Haškoga suda".

Prema pisanju nedjeljnog Večernjeg lista koji se također poziva na neslužbene izvore, i bivši predstojnik ureda hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana Hrvoje Šarinić svjedočit će pred Haaškim sudom u procesu protiv Slobodana Miloševića.

Šarinić će, piše Večernji, 1. i 2. listopada biti jedan od posljednjih svjedoka koje dovodi tužiteljstvo, a koje će Milošević moći unakrsno ispitivati.

"Kao Tuđmanov izaslanik (Šarinić) je pregovarao s pobunjenim Srbima od 1993. do 1995. te se tijekom tog razdoblja 13 puta u Beogradu susreo sa Slobodanom Miloševićem", piše Večernji list i dodaje da će tužiteljstvo nastojati iskoristiti iskaz čovjeka koji iza sebe ima "38 sati razgovora (s Miloševićem) u četiri oka" kako bi dokazalo da je Milošević bio izravni naredbodavac pobunjenim Srbima u Hrvatskoj.

"Dio Šarinićeva svjedočenja", pretpostavlja Večernji list, "odnosit će se i na... BiH te će se dotaknuti sastanaka između Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu i Tikvešu krajem 1991., uoči srpskog ratnog pohoda".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara