Ante Marković ponovo na klupi za svjedoke protiv Miloševića

POSLJEDNJI predsjednik vlade SFRJ Ante Marković u četvrtak je ponovo sjeo na klupu za svjedoke na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

Marković je glavni iskaz dao u listopadu prošle godine, a ponovo je pozvan pred sud kako bi Milošević dovršio protuispitivanje.

Novi sudski okršaj dvojice političkih protivnika iz razdoblja uoči i na početku rata u bivšoj SFRJ, obilježili su pokušaji Miloševića da svjedoku pripiše odgovornost za pokretanje rata intervencijom JNA u Sloveniji kao i za raspad bivše federacije.

Marković je, često uz smijeh, negirao te optužbe kao proizvoljne i iskonstruirane i označio Miloševića glavnim krivcem za rat.

Optuženi je inzistirao da je Marković u ljeto 1991., kao savezni premijer naložio JNA intervenciju u Sloveniji, nakon što je Ljubljana proglasila nezavisnost, i tako započeo rat.

Marković je to odlučno negirao, ističući da je njegova vlada tada naredila saveznom MUP-u da uspostavi kontrolu nad graničnim prijelazima u Sloveniji, u suradnji s pograničnim jedinicama JNA.

"Ni savezna policija, ni malobrojne pogranične vojne jedinice, međutim, nisu upotrebljene. Netko drugi je naredio vojsci da izađe iz vojarni u Sloveniji, pa čak i u Hrvatskoj, koje nisu imale veze s granicom, i da s tenkovima i topovima izvrši invaziju. Savezna vlada to nije mogla narediti jer nije imala nikakve ustavne ovlasti nad vojskom", kazao je Marković.

Milošević je, po njegovim riječima, tada kontrolirao vrh JNA i iskoristio ga u namjeri da "Sloveniju istjera iz SFRJ".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravi krivac za rat se nalazi tamo gdje vi sjedite", rekao je.

Rat u Sloveniji nije obuhvaćen Miloševićevom optužnicom, koja ga tereti za genocid i ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

Svjedok je rekao da je JNA pri povlačenju iz Slovenije prebačena u BiH, gdje je Milošević "organizirao rat" u dogovoru s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

"Vi i Tuđman ste se u Karađorđevu lijepo dogovorili kako ćete podijeliti Bosnu i dalje lijepo živjeti", ponovio je Marković tvrdnju koju je iznio i u glavnom ispitivanju.

Marković je naglasio da kao predsjednik vlade nije imao "nikakave veze s ratom koji je 1991. vođen u Hrvatskoj i s napadima na Vukovar i Dubrovnik, već ih je nastojao spriječiti".

Optuženi i svjedok vodili su žustru raspravu i o uzrocima raspada bivše države, blokadama, upadu Srbije u platni promet, ilegalnom uvozu oružja, pobunu Srba i Hrvatskoj i drugim pitanjima, uz obostrano duhovite opaske.

(Hina) dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara