Ante Marković u Sarajevu

POSLJEDNJI premijer nekadašnje SFRJ Ante Marković, koji boravi u kratkom posjetu Sarajevu, sastao se u utorak s predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnanom Terzićem i predsjednikom vlade Federacije BiH Ahmetom Hadžipašićem.

Nakon sastanka s Terzićem, Marković je novinarima potvrdio kako planira koordinirati aktivnosti inozemnih tvrtki zainteresiraih za kapitalna ulaganja u elektroenergetski sektor u BiH.

"Riječ je o nekoliko vodećih tvrtki iz Italije koje bi financijski pratile inozemne banke, primjerice one iz Engleske", kazao je Marković iako nije želio pojašnjavati o kojim se točno tvrtkama radi. Po njegovim rječima, u pitanju je mogućnost gradnje većeg broja hidroelektrana u BiH.

Investitori koje zastupa Marković već sada su zainteresirani uložiti novac u gradnju najmanje pet hidroelektrana na području Federacije BiH ukupne snage 750 megavata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cjelokupni plan predviđa međutim ulaganja u iznosu od milijardu i 300 milijuna dolara što je znatno više od sredstava potrebnih za gradju prvih pet elektrana. S takvim ulaganjima, prema procjenama Markovića, osigurala bi se proizvodnja najmanje milijardu i 400 milijuna kilovat-sati električne energije godišnje.

Adnan Terzić potvrdio je kako je njegova vlada veoma zainteresirana za ulaganja i proširenje kapaciteta elektroenergetskog sektora."BiH jedina u regiji ima mogućnost dugoročno izvoziti struju", kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Terzić je pojasnio kako će se hidroenergetski potencijali u BiH razvijati isključivo na temelju koncesije a Marković i njegovi partneri pojavili su se među prvima koji su za to iskazali zanimanje.

Bivši jugoslavenski premijer istaknuo je kako u poslu gradnje hidroelektrana ponovo nalazi sebe jer je to posao kojega je najduže radio nalazeći se na čelu zagrebačkog "Rade Končara". "Na temelju tog iskustva spreman sam pomći svima koji žele i trebaju moju pomoć", kazao je Marković dodavši kako bi gradnja pet elektrana koja bi potrajala četiri do pet godina značila ogromnu razvojnu šansu za brojna poduzeća upravo iz BiH.

Komentirajući mogućnost da se inozemni investitori uključe i u proces privatizacije energetskog sustava u BiH, Adnan Terzić je kazao kako se to sigurno neće dogoditi u narednih tri do pet godina jer je toliko vremena potrebno kako bi se okončao proces deregulacije tog sektora koji je praktično tek započeo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara