ANTIBAKTERIJSKI SAPUNI NE ŠTITE KOLIKO BISMO OČEKIVALI

Antibakterijski sapuni ne pružaju onu vrstu zaštite od lakših bolesti koju očekuju potrošači, pokazala je najnovija studija o njihovoj učinkovitosti.

Istraživači sa Sveučilišta Columbia podijelili su antibakterijska sredstva za čišćenje u 120 obitelji u New Yorku nadzirući ih potom gotovo cijelu godinu, da bi naposljetku utvrdili kako je u tim obiteljima zabilježen približno jednak broj prehlada, grlobolja i temperature kao i u drugoj, kontrolnoj skupini koja je dobila obične sapune i deterdžente.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine, pokazalo je da ti proizvodi ne smanjuju rizik za pojavu simptoma virusnih infekcija koje su najčešći uzrok prehlada, kašlja i bolova u trbuhu.

Voditeljica istraživanja Elaine Larson kaže da rezultati neće iznenaditi liječnike jer bi testirani proizvodi trebali uništavati bakterije, a ne viruse.

No prosječnom potrošaču to ne mora biti tako jasno, napominje. "Ljudi misle da će, koriste li se antibakterijskim sapunom, biti zaštićeni od svih vrsta infekcija", kaže Larson. "Pokazalo se da ova vrsta sapuna ne nudi mnogo više od običnih".

Istraživanje ne govori o tome jesu li sapuni djelotvorni u smanjivanju bakterijskih infekcija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Udruge proizvođača sapuna i deterdženata Brian Sansoni kaže kako nije bilo pošteno od istraživača da testiraju antibakterijske proizvode na sposobnost zaštite od virusa jer im to i nije namjena. "Važno je upamtiti da proizvodi koji su ovdje testirani nisu ni preporučeni kao antivirusna zaštita", ističe on.

Sansoni kaže da potrošači ne smiju krivo misliti da istraživanje sugerira kako su antibakterijski sapuni bezvrijedni. Prema njegovim riječima, druge studije pokazuju da antibakterijski sapuni i proizvodi za čišćenje u domaćinstvu efikasno uništavaju organizme koji uzrokuju različite vrste bolesti, uključujući infekcije kože ili trovanje hranom.

Ipak, sve veća uporaba antibakterijskih sapuna u kući zabrinjava neke znanstvenike koji se boje da bi njihova raširena uporaba mogla dovesti do razvoja mikroba otpornih na antibiotike koje će biti sve teže ubiti.

U samom istraživanju sudjelovalo je 1178 osoba iz siromašne četvrti na Manhattanu u kojoj uglavnom žive Hispanoamerikanci.

(Hina) xbr ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara