Antičević: Znatan napredak u borbi protiv organiziranog kriminala

TRANZICIJSKE zemlje jugoistočne Europe, među njima i Hrvatska, ostvarile su znatan napredak u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, zaključak je u petak održane ministarske konferencije za pravosuđe i unutarnje poslove Europske unije u Bruxellesu, izjavila je za HINU iz Bruxellesa hrvatska ministrica pravosuđa.

"Hrvatska je u normativnom i institucionalnom okviru stvorila dobre pretpostavke za rješavanje ovih problema", rekla je ministrica Ingrid Antičević Marinović nakon jutarnjeg dijela konferencije koji se odnosio na institucionalnu suradnju zemalja, zakonodavnu djelatnost i izgradnju institucija za borbu protiv organiziranog kriminala.

Organizirani kriminal, kako je objasnila ministrica, ima tendenciju stvaranja paralelnog sustava u gospodarstvu zemlje, što ugrožava demokraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako se on ukorijeni, imate gotovo dva paralelna sustava u gospodarstvu. On onda teži tomu da utječe na političke odluke, a u takvim situacijama zaista iščezavaju demokratske mogućnosti", kazala je Antičević, ističući da su "organizirani kriminal i korupcija jaki onoliko koliko je država slaba u suprotstavljanju".

Hrvatsko izaslanstvo na konferenciji tražilo je, kako se doznaje, tješnju suradnju zemalja regije i individualni pristup Europske unije u ocjenjivanju napretka pojedinih zemalja.

Ministrica Antičević istaknula je u izjavi da je dosadašnja vlast u Hrvatskoj donijela Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminaliteta i druge zakone te je izrazila nadu da će i nova vlast u Hrvatskoj "voditi računa da sustav dalje unapređuje... da bi se počinitelji brzo otkrili, procesuirali i sankcionirali".

Na konferenciji, koju je vodio talijanski ministar pravosuđa jer njegova zemlja trenutačno predsjeda EU-om, sudjelovale su zemlje regije, deset zemalja koje u svibnju iduće godine ulaze u Europsku uniju i zemlje članice EU-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara