Antički Grci trgovali preko Crnoga mora

ANTIČKI pisci spominju da je sušena riba, jedno od glavnih jela antičke Grčke, bila dopremana izdaleka. Sada postoje dokazi odakle s Krima, u današnjoj Ukrajini.

U olupini jednog antičkog teretnog broda, najstarijoj olupini pronađenoj dosad u Crnome moru, pronađena je amfora s ribljim kostima. Vjeruje se da je bila poslana u Grčku s Krima, na sjevernoj obali Crnoga mora.

Otkriće broda u moru nedaleko bugarske obale ovoga je tjedna objavio podmorski istraživač Robert Ballard, iz Istraživačkog instituta u Mysticu, u Connecticutu. Ballard se proslavio pronalaskom Titanica i drugih poznatih olupina.

Od broda je ostao samo njegov teret - amfore, glinene posude koje su u antičko doba korištene za brodski prijevoz niza prehrambenih namirnica i drugih potrepština.

Pronađena amfora s ribom, viša od metra, odgovara amforama kakve su u to vrijeme izrađivane u okolici grada Sinopa, na južnoj obali Crnoga mora, u sadašnjoj Turskoj.

Vjeruje se da je potonuli brod na put krenuo baš iz tog mjesta, da je teret ukrcao na Krimu te potom nastavio prema Grčkoj, kamo nažalost nije stigao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sušena riba bila je popularna hrana u antičkoj Grčkoj, kako za vojsku tako i za šire stanovništvo.

Pronađene riblje kosti odgovaraju kostima soma ulovljenog na području Krima, u rijekama koje utječu u obližnje Azovsko more. U to su doba na Krimu postojale grčke kolonije.

Radiokarbonskim datiranjem utvrđeno je da brod potječe iz trećeg do petog stoljeća prije Krista.

´To je najstarija olupina pronađena dosad u Crnome moru, no postoje dokazi i ranijih plovidbi u tom području pa su moguća otkrića i starijih brodova´, rekao je Frederik Hiebert, arheolog sveučilišta Princeton.

Starije olupine pronađene su u Sredozemnom moru.

Crno more u najdubljim dijelovima ne sadrži kisik, zahvaljujući čemu brodske olupine ostaju očuvane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara