Antički kipovi iz Hrvatske u Oxfordu i Vatikanu

U splitskom Arheološkom muzeju večeras je predstavljena izložba antičkih kipova pronađenih u Hrvatskoj, koja će potkraj proljeća iduće godine biti postavljena u Oxfordu, a zatim u Vatikanu.

Riječ je o 16 carskih kipova pronađenih u Vidu pokraj Metkovića 1996. kad je taj pronalazak bio jedan od svjetskih arheoloških senzacija.

Izložbu su predstavili ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu Emilio Marin i profesorica arheologije na Sveučilištu Royal Holloway u Londonu Amanda Claridge.

Kazali su kako je obnova carskih kipova bio vrlo zahtjevan posao, da je trajao nekoliko godina u restauratorskim radionicama Arheološkog muzeja te da je najveći dio posla završen.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kipovi će nakon izložaba u Londonu i Vatikanu biti postavljeni u Zagrebu odakle će se vratiti na svoje izvorno mjesto u novi Muzej "Narone" koji se do 2007. treba izgraditi iznad arheoloških ostataka Augusteuma u Vidu pokraj Metkovića gdje su i pronađeni.

Na oxfordskoj postavci najveću pozornost, kazao je Marin, uz ostalo će nesumnjivo privući nedavno spojena skulptura carice Livije. U Vidu je pronađeno tijelo Livije, a glavu te carice još je davne 1878. pronašao slavni britanski arheolog Arthur Evans i od tada se ta glava nalazila u postavu Oxfordskog muzeja. Kad je pronađeno tijelo carice Livije, taj je muzej poslao njezinu glavu u Split gdje je spojena s tijelom.

(Hina) merc ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara