Antidepresiv povezan sa malformacijama fetusa

Antidepresiv paroksetin koji se kod nas u ljekarnama prodaje pod komercijalnim nazivom Seroxat ili Deprozol, znanstvenici su doveli u vezu s deformacijama ploda kod trudnica, a informaciju je prenijela američka Food and Drugs Administration (FDA), prenosi France presse.

Lijek je pod originalnim komercijalnim imenom Paxil u inozemstvu lansirala i proizvodi ga britanska tvrtka GlacoSmithKline (GSK).

FDA je od britanskog proizvođača zatražio da što prije izmijeni upute koje se izdaju uz lijek, a GSK liječnicima savjetuje da pažljivo procijene potencijalne rizike i koristi od terapije paroksetinom u trudnica, prenosi dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uprava tvrtke GSK obvezala se da će se na novim uputama o lijeku nalaziti i rezultati najnovijih istraživanja. Naime, ono je pokazalo da je kod skupine žena koje su u prvom tromjesečju trudnoće uzimale paroksetin, u odnosu na drugu skupinu trudnica koja je uzimala neki drugi antidepresiv, ustanovljen povećan broj malformacija kod ploda, posebno srčanih.

Kategorija opasnosti uzimanja paroksetina za trudnice u postojećim je uputama koje se dobivaju uz lijek za sada označena kategorijom "C", što znači da nisu obavljena detaljna istraživanja učinka lijeka na trudnice.

(Hina) xmh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara