Antidepresivi pomažu u razvoju novih moždanih stanica?

ANTIDEPRESIVI bi mogli stimulirati rast novih moždanih stanica, izvijestili su američki znanstvenici u studiji koja bi mogla pridonijeti razvoju boljih lijekova protiv depresije.

Istraživanja provedena na štakorima pokazala su da dvije različite vrste antidepresiva mogu pomoći u regeneraciji moždanih stanica i to ne u područjima za koja se već uobičajeno smatra da se aktiviraju pri depresiji.

"Ovo je važan novi podatak o djelovanju antidepresiva", rekao je dr. Thomas Insel, direktor Nacionalnog instituta za duševno zdravlje.

Studija potvrđuje druga istraživanja koja su pokazala da depresija može smanjiti hipokampus, područje mozga bitno za učenje i memoriju, za koje je tek nedavno otkriveno da na njega utječe depresija. Veliki stres ili trauma, pokretači depresije, također mogu prouzročiti njegovo smanjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Znamo da antidepresivi utječu na stvaranje neurona u hipokampusu. Sada se čini da to djelovanje može biti važno za klinički odgovor", rekao je Insel.

"Mogli bi se razviti novi antidepresivi koji bi izravno utjecali na taj proces", izjavio je Rene Hen s Columbijskog sveučilišta u New Yorku koji je predvodio studiju.

"Dobit ćemo dokaz kod ljudi kada proširimo rad na traženju lijekova koji stimuliraju neurogenezu. Ako ti lijekovi imaju učinak antidepresiva na ljude, onda će to biti dokaz da je taj proces bitan kod ljudi", ustvrdio je Hen.

(Hina) kga dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara