Antifašisti protiv podizanja spomenika Mili Budaku

SAVEZ antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske odlučno prosvjeduje protiv namjere podizanja spomenika ustaškom doglavniku Mili Budaku pokraj crkve u Svetome Roku, o čemu su ovih dana izvijestila neka javna glasila.

Opravdavanje namjere podizanja spomenika (ili spomen ploče) Mili Budaku da je bio književnik, o čijoj vrijednosti neka prosude književni kritičari, vrlo je prozirno, navodi SABH u današnjem priopćenju u kojem Budaka uspoređuje s Goebelsom.

Mile Budak je u ustaškom pokretu bio ideolog mržnje, inicijator rasnih zakona, po kojima su nakon dolaska Pavelića i ustaša na vlast u travnju 1941. uništavani Židovi, Srbi, Romi, ali i Hrvati i drugi koji nisu prihvaćali mržnju i zločin, navodi se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedujući protiv podizanja spomenika Budaku, SABH ističe da "hrvatski ekstremisti žele podići spomenik na svoju sramotu i sramotu hrvatskog naroda" te kako je već "učinjena sramota podizanjem spomenika zločincu Juri Francetiću, koji ni do danas nije uklonjen".

SABH od vrha Katoličke crkve očekuje da se od toga ogradi, a od vlasti da napokon donese odluku o zabrani veličanja ustaških i fašističkih ratnih zločinaca.

Spomen-obilježje Mili Budaku, po napisima objavljenim u nekim glasilima, kani podignuti Udruga Hrvata iz Kanade, Australije i još nekih zemalja, a predstavlja ju Josip Vidaković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara