ANTIGLOBALISTIČKI PROSVJEDI U VARŠAVI PROTEKLI MIRNO

Antiglobalistički prosvjedi protiv Europskoga ekonomskog foruma u Varšavi protekli su u četvrtak mirno, a manje od četiri tisuće prosvjednika čuvale su tisuće policajaca, objavila je u petak poljska televizija.

Prema podacima televizije TVN, očekivalo se do 5.000 prosvjednika, a bilo ih je najviše 4.000 tisuće.

Od 15.000 policajaca koliko ih je bilo u glavnome gradu, njih osam tisuća stiglo je iz drugih dijelova Poljske pa se njihova "odsutnost osjetila u ostatku Poljske", javio je TVN.

Tih osam tisuća policajaca iz drugih dijelova zemlje ne poznaju dobro glavni grad pa su ih vlasti slale u parovima ili skupinama s lokalnim policajcima.

Demonstranti koji su prosvjedovali pod motom "Globalizirajte pravdu" i izvikivali slogane o slobodi, jednakosti i solidarnosti, doputovali su čak iz Njemačke, Francuske i Nizozemske, javila je agencija dpa.

Među sudionicima gospodarskoga skupa u četvrtak su bili povjerenik Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen, ukrajinski predsjednik Leonid Kučma i latvijska predsjednica Viara Vike-Freiberga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski ekonomski Forum obično izaziva žestoke antiglobalističke prosvjede gdje god se održava. Demonstranti koji su od grada dobili dopuštenje za prosvjede obećali su mirne demonstracije, a čini se da je u četvrtak i bilo mirno: skup je počeo u 11 sati i održao se na predviđenoj ruti od deset kilometara središtem grada.

Za srijedu navečer u varšavskom centru Viktorija bila je planirana rasprava pristaša globalizacije i antiglobalista, koji inzistiraju na tome da ih se zove alter-globalistima. Oni tvrde da traže alternativni put u demokraciju koji ne bi bio opasan za običnoga čovjeka i oduzimao mu sigurnost mirovine i jeftinoga zdravstva i školstva.

Rasprava je prekinuta kad su alter-globalisti obaviješteni da su na mađarsko-poljskoj granici vlasti zaustavile autobus s četrdesetak antiglobalista iz Mađarske i Austrije i nisu ih pustile u zemlju iako u autobusu nije nađeno ništa što bi upućivalo na moguće nasilje, javila je televizija TVN.

Stanovnici Varšave kažu da je grad uoči Foruma bio tih a većina objekata u centru bila je zatvorena, daske pribijene na izloge, mrežama zaštićene fasade, metro zatvoren, autobusima promijenjene rute, stajališta taksija i gradska parkiralista ispražnjena, parkovi u središtu grada zatvoreni, uz mnoštvo policajaca i policijskih automobila na svakom raskrižju, na autobusnim postajama i na trgovima, a grad su nadlijetali i helikopteri.

(Hina) xvm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara