Antun Vujić završio posjet zapadnoj Australiji

HRVATSKI ministar kulture Antun Vujić završio je u četvrtak, razgovorom s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga, višednevni službeni posjet Zapadnoj Australiji, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Vujić, koji je u toj australskoj državi u kojoj živi velik broj građana hrvatskog podritetla boravio na poziv ministrice kulture Sheile McHale, razgovarao je i s Guvernerom Johnom Sandersonom, ministrom pravosuđa Jimom McGintyjem, kao i parlamentarnim zastupnicima hrvatskog podrijetla.

Prema priopćenju, u razgovorima s visokim političkim dužnosnicima isticana je posebno aktivna uloga Hrvatske u međunarodnoj kulturnoj suradnji kao zemlje koja ove godine predsjedava Međunarodnom mrežom kulturnih politika (INCP).

Načelno je prihvaćen poziv da i Australija bude zemlja-gost na svjetskoj konferenciji ministara kulture koja će se održati u Opatiji u listopadu ove godine, koja će biti posvećena pitanjima očuvanja kulturne različitosti unutar procesa globalizacije.

U razgovorima s predstavnicima hrvatske zajednice u Australiji, ministar Vujić je govorio o promjenama u položaju te zajednice u svjetlu ostvarenja hrvatske državne neovisnosti te novim izazovima koji su prvenstveno vezani za očuvanje njezinog kulturnog identiteta i socijalnog i ekonomskog prosperiteta, kaže se u priopćenju.

Razmatrana je mogućnost osnivanja središnjih i krovnih kulturnih centara u nekim većim gradovima koji bi kao točke kulturne, obrazovne i znanstveno-istraživačke djelatnosti nadišli zastarjele, mahom neproduktivne političke podjele, a koje bi poduprla i hrvatska zajednica u Australiji i Hrvatska kao država putem resornih ministarstava, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara