Antunović opovrgla špekulacije o stanju u oružanim snagama

MINISTRICA obrane Željka Antunović ponovila je danas da sigurnost zemlje nije ugrožena, da u Hrvatskoj vojsci nema nikakvih problema vezanih za bilo koji proces njenog preustroja i time opovrgnula špekulacije o lošem stanju u Oružanim snagama.

Sustav oružanih snaga potpuno je siguran i stabilan, a o tome govore sva službena izvješća, kao i ostale procjene i analize na temelju kojih se utvrđuje borbena spremnost Oružanih snaga, ustvrdila je Antunović.

 Opovrgnula je tvrdnje da su špekulacije o lošem stanju Oružanih snaga pokrenute zbog nezadovoljstva oko preustroja ili promjena plaća. Ustvrdila je da su takve tvrdnje u javnosti prvi puta lansirane nakon umirovljenja petnaestorice najviših časnika - generala i admirala. No, unatoč tvrdnjama da će njihovim odlaskom HV ostati bez kvalitetnih kadrova, pokazali smo da u Hrvatskoj ima mlađih ljudi koji su u stanju zamijeniti bivše časnike i pripremiti osposobljene vojnike koji će i njih zamijeniti kada im dođe vrijeme za mirovinu, kazala je Antunović.

Ocijenila je kako se pokazalo da je umirovljenje najviših časnika bio presudan trenutak, odnosno početak "kontinuiranog procesa" zamjene časnika koji je normalan za svaku vojsku. Odbacivši tvrdnje da Ministarstvo želi stanje u Oružanim snagama pokazati boljim nego što ono zapravo jest, Antunović je rekla da se u preustroj vojske krenulo baš zato što su uočene i priznate sve njegove slabosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša zadaća je da te procese provodimo, a ne da o njima raspravljamo i stojimo na mjestu", kazala je. Dodala je da je posao vrha Oružanih snaga dovesti opremu i ljudstvo Hrvatske vojske do razine moderne tehnološki opremljene i spremne za uključenje u međunarodne aktivnosti i asocijacije.

Problem tehničke zaostalosti, u odnosu na NATO standarde već se počeo rješavati, a namjera je povećati ulaganja u modernizaciju i smanjiti ulaganja u plaće, što će se postići smanjenjem broja uposlenika, ocijenila je.

Želja nam je dobiti manju, ali bolje opremljenu profesionalnu vojsku, najvjerojatnije bez ročnog sastava, kazala je Antunović, dodajući da se studija o profesionalizaciji Hrvatske vojske očekuje do sredine ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara