APEL ZA POMOĆ POVRATKU HRVATA U BIH

Hrvatska zajednica prognanika i izbjeglicapovratnika BiH i Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva u BiH u petak su zajednički pozvali institucije vlasti u BiH i međunarodnu zajednicu da pomognu povratak Hrvata na njihova ognjišta.

Po popisu pučanstva 1991. godine u BiH je živjelo blizu 800 tisuća Hrvata, a sada ih je, po crkvenim podacima, oko 400 tisuća.

Najdramatičnije stanje je na području banjalučke biskupije u Republici Srpskoj gdje je od prijeratnih oko 80 tisuća Hrvata na tom području sada svega desetak tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prilikom nedavne posjete Banjoj Luci Pape Ivana Pavla II. banjalučki biskup Franjo Komarica je alarmantno upozorio kako se "katolička crkva u široj banjalučkoj regiji voljom ovozemaljskih moćnika sada nalazi pred potpunim istrebljenjem" te da se na to područje nakon rata vratilo samo tri posto prijeratnih katolika.

Hrvatska zajednica prognanika i izbjeglica-povratnika i Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva u BiH pozvali su hrvatske, srpske, bošnjačke i posebno predstavnike međunarodne zajednice u BiH da javno predoče podatke o dosadašnjoj pomoći povratku Hrvata.

(Hina) pg sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara