Apple priznao: U tvornicama se koristi dječja radna snaga, radi se više nego što je dozvoljeno

Apple priznao: U tvornicama se koristi dječja radna snaga, radi se više nego što je dozvoljeno

Tekst: I.M.
Foto: appleinsider.com

APPLE je priznao kako se u nekima od tvornica u kojima se za kompaniju proizvode računala, iPhoneovi te iPodovi koristi dječja radna snaga. Iako Apple nije naveo o kojim je tvornicama riječ i u kojim se zemljama nalaze, pretpostavlja se kako je riječ o tvornicama u Kini, odakle dolazi većina Appleovih proizvoda.

Na 24 stranice dugom izvješću navodi se kako su tri tvornice zapošljavale 15-godišnjake iako je zakonski minimum za zapošljavanje u zemljama u kojima se nalaze 16 godina. "U tri tvornice naši su revizori pronašli 11 radnika koji su zaposleni u vrijeme kad zakonski nisu bili dovoljno stari za zapošljavanje. U vrijeme revizije ili su prešli zakonski dozvoljenu granicu ili više nisu bili zaposleni u tvornici", navodi se u Appleovom izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apple je u svom godišnjem izvješću naveo i kako se u 55 od 102 tvornice nije poštivala Appleova odredba o tome da zaposleni ne smiju raditi više od 60 sati tjedno, uz napomenu da zakon o radu u Kini kao maksimum definira 44 radna sata tjedno.

Ovo izvješće je samo još jednom dokazalo loš položaj radnika u Appleu, kompaniji koja se dosad već mnogo puta našla na udaru kritika zbog maltretiranja i zlostavljanja radnika te loših uvjeta rada u tvornicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara