Arafat: Liječnička izvješća ostavljaju mjesta špekulacijama

UNATOČ svjetskom interesu za zdravlje palestinskog čelnika Jasera Arafata, francuske vlasti već osam dana ograničavaju liječničke biltene na minimum, otvarajući tako put brojnim špekulacijama, piše francuska agencija France presse.

Otkad je Arafat primljen u vojnu bolnicu Percy de Clamart na periferiji Pariza 29. listopada, izdana su samo četiri liječnička priopćenja - u utorak, srijedu, petak i u subotu. Posljednje, objavljeno u subotu poslije podne, kaže da nema "nikakvih promjena (njegova zdravlja) u ovom ili onom smislu".

Kako bi opravdale takav odnos prema medijima, francuske vlasti spominju liječničku etiku i želju obitelji, ali je bolest palestinskog čelnika, koji već desetljećima simbolizira borbu Palestinaca za svoju državu, postala prvorazredno političko pitanje, što zbog pitanja njegova nasljednika što zbog problema mjesta njegovog ukopa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, Arafat je već po nekim izvorima bio i mrtav pa ponovno nije, bio je u komi IV. stupnja i u stanju moždane smrti, što su također neki izvori opovrgnuli. Nagađalo se i da će biti helikopterom prebačen u Gazu kako bi tamo umro, što je u subotu demantirao njegov savjetnik Mohamad Rašid. "Arafat će izaći iz bolnice ili na nogama ili mrtav. Sve druge opcije su isključene", rekao je Rašid za AFP.

Agencija ocjenjuje kako nejasna liječnička priopćenja nisu nepoznata ni u Francuskoj ni drugdje u svijetu, navodeći kako je Francuska čuvala tajnu o bolestima i predsjednika Georgea Pompidoua kao i kasnije Francois Mitteranda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara