Arafatov odlazak donijet će promjene kod Palestinaca, ali i Izraelaca

Arafatov odlazak donijet će promjene kod Palestinaca, ali i Izraelaca
ODLAZAK predsjednika palestinske samouprave Jasera Arafata mogao bi dovesti do bitnih promjena na palestinskoj ali i izraelskoj političkoj sceni, smatraju analitičari.

Tvrdnja da "ne postoji partner" s palestinske strane, što je bila gotovo platforma izraelske vanjske politike u posljednje četiri godine i čime se opravdavalo izraelsko odbijanje pregovora s palestinskom samoupravom, nestat će zajedno s Arafatom.

Unilateralni plan izraelskog premijera Ariela Sharona za povlačenje s palestinskih područja odlaskom Arafata izgubit će osnovno opravdanje svog postojanja - nedostanak palestinskog partnera.

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom već je, smatraju analitičari, počeo davati naznake kompromisnog prijedloga: odgađanje izraelskog povlačenje sve do uspostave novog i stabilnog palestinskog vodstva.

Iako je Jaser Arafat već tjednima bolestan, i iako ljudi već godinama govore o tome što će se dogoditi jednom kada on ode s političke scene, njegovo pogoršano zdravstveno stanje ipak je većinu iznenadilo.

Palestinci još uvijek ne žele govoriti o mogućem Arafatovom nasljedniku, iako se čini da on umire.

Palestinska oslobodilačka organizacija, kao i Arafatov pokret Fatah, još uvijek nisu održali službene sjednice, a čak su i prije Arafatova odlaska u Pariz održane samo spontane konzultacije o sljedećim palestinskim koracima i o tome kako - barem privremeno - popuniti vakuum u palestinskom vodstvu.

Prema palestinskim izvorima, bitka za Arafatova nasljednika neće se voditi, jer to mjesto nije "atraktivno".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što to mjesto nudi? Vodstvo nad frustriranim, siromašnim narodom koji je svakodnevno na meti vojnih udara", pita se jedan dužnosnik Fataha.

Osim toga, nitko u palestinskom političkom sustavu nema dovoljno ovlasti da sam sebe proglasi vođom.

Prema svim analizima, ime koje se najčešće pojavljivalo u kombinacijama o osobi koja bi trebala popuniti taj vakuum bilo je ime bivšeg palestinskog premijera Mahmuda Abasa. Definicija njegove službene uloge trebala bi biti odlučena prema jednom od tri moguća scenarija - Arafat se oporavlja, Arafat je i dalje bolestan ali službeno i dalje ima ovlasti ili Arafat umire.

Palestinci će morati popuniti tri mjesta koja je dosada popunjavao Arafat - vodstvo PLO-a, vodstvo nad palestinskom samoupravom i vodstvo nad pokretom Fatah.

Palestinci smatraju da će se taj vakuum osjetiti više na političkoj razini donošenja odluka, nego na administrativnoj razini.

Izraelci sa svoje strane ne žele govoriti o imenima mogućih Arafatovih nasljednika, jer smatraju da bi na taj način mogli samo umanjiti šanse za njihovim izborom.

"Ako Izrael javno podrži nekog od palestinskih političara, Palestinci će ga sigurno odbaciti", kazao je jedan visoki izraelski izvor.

Prema posljednjim informacijama iz vojne bolnice u blizini Pariza, Arafat je u komi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara