Arapi i dalje podijeljeni oko Iraka

 MINISTRI vanjskih poslova Arapske lige u petak se u SharmelSheikhu nisu uspjeli dogovoriti o jedinstvenom stajalištu o Iraku, budući da pristaše tvrde linije traže da arapske zemlje ne daju vojna postrojenja za eventualni američki napad, priopćili su izvori bliski pregovorima.

Ministri vanjskih poslova osam arapskih zemalja, čija je zadaća izraditi završnu izjavu za summit koji se održava u subotu, nisu se dogovorili o formuli tijekom jutra i pregovore trebaju nastaviti poslije podne.

´Povjerenstvo nije završilo rad na klauzuli koja se odnosi na prijetnje protiv Iraka i sastat će se ponovno poslije podne´, rekao je za agenciju France presse šef libanonske diplomacije Mahmud Hamud čija zemlja predsjedava arapskim summitom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On međutim tvrdi da nema razlika među arapskim zemaljama. ´Konačna rezolucija mora naglasiti potrebu izbjegavanja rata u regiji´, dodao je.

Prema izvorima bliskim pregovorima, tvrda linija koju zastupaju Irak, Sirija, Libanon, Alžir, Jemen i Libija ocjenjuju da arapske zemlje, koje na svojem tlu imaju američke vojne baze, ne smiju dopustiti njihovo korištenje SAD-u u slučaju napada. Tom stajalištu protivi se nekoliko zemalja Zaljeva koje su predvođene Kuvajtom, dok Saudijska Arabija i Egipat predlažu kompromisno rješenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara