ARAPSKE MUSLIMANKE KRITIZIRAJU "NEDEMOKRATSKU" ODLUKU

Više tisuća muslimana izrazilo je u subotu podršku članovima svoje vjerske zajednice u Francuskoj, manifestirajući u arapskim zemljama protiv odluke Pariza da zabrani nošenje islamskih pokrivala za glavu u državnim školama.lL

U Bejrutu je tisuću sunitskih djevojaka manifestiralo pred francuskim veleposlanstvom. One su nosile transparentima sa zahtjevima francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu da odustane od odluke o zabrani nošenja marame i skandirale su slogane protiv te nakane, pred oko 200 vojnika i policajaca raspoređenih oko veleposlanstva.L

Na palestinskim područjima je više od tisuću islamista manifestiralo u Gazi a još 400 prosvjednika, među kojima 300 žena defiliralo je u Nablusu.

U Ammanu je stotinjak Jordanki organiziralo prosvjedno sjedenje na tlu pred veleposlanstvom Francuske.

U Kartumu je više stotina Sudanki manifestiralo pred veleposlanstvom Francuske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kuvajtu je više stotina islamističkih aktivista sudjelovalo u prosvjednom sjedenju na tlu pred sjedištem parlamenta.

Francuski predsjednik je 17. prosinca izjavio da je sklon zakonu o zabrani vjerskih obilježja u školi, posebice islamskih pokrivala za glavu.

Manifestacije u subotu odjek su velikog okupljanja u Parizu, deset dana prije nego taj tekst zakona razmotri Vijeće ministara, nakon čega će se o njemu raspravljati u parlamentu.

(Hina) tm rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara