Arapski mediji: Gadafi bi otišao ako mu zajamče sigurnost; državna TV: To nije istina

Foto: AFP

IZASLANSTVO Moamera Gadafija otišlo je na pregovore s Privremenim nacionalnim vijećem u Bengaziju, kako bi dogovorili njegov miran silazak s vlasti, prenosi Al-Jazeera. Gadafi je ponudio da će otići ako se njemu i njegovoj obitelji zajamči sigurnost i imunitet od sudskog procesa, no pobunjenici iz Bengazija to su navodno odbili. Vijest o pregovorima odmah je demantirala prorežimska nacionalna televizija.

Prema zadnjim izvještajima, vojska libijskog pukovnika ide prema istoku zemlje i pokušava vratiti gradove koje su zauzeli pobunjenici, a UN-ova tajnica za ljudska prava Valerie Amos upozorava na moguću humanitarnu katastrofu, nakon što je Crveni križ u Bengaziju izvijestio da je grad Misurata opet pod teškom paljbom Gadafijevih snaga.

"Humanitarne organizacije moraju odmah reagirati. Ljudi su ozlijeđeni i umiru, trebaju hitnu pomoć", upozorila je Amos.

Iako utjecajni arapski dnevnik Asharq Al- Awsat donosi da je Gadafi još u nedjelju tražio da se sastane parlament i dogovori mirnu predaju vlasti Vijeću iz Bengazija samo da ne diraju njega i njegovu obitelj, teško je reći koliko je informacija pouzdana, jer mediji skloni vlasti to oštro negiraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara