Arapsko proljeće rezultiralo rekordnim brojem tužbi protiv EU

Foto: AFP

GODINA Arapskog proljeća rezultirala je rekordnim brojem tužbi protiv Europske unije. Čak 82 osobe, firme ili konglomerata kojima je EU nametnula zabranu putovanja ili zamrzavanje sredstava ove je godine odvelo Uniju na sud. Vaja napomenuti kako je riječ o drastičnom porastu, jer je u periodu od 1999. do 2009. godine bilo svega sedam takvih slučajeva, a još 15 ih je zabilježeno 2010. godine.

Golemi porast tužbi ove godine u najvećoj su mjeri uzrokovala previranja po Bliskom istoku i Africi, odnosno praksa europskih vlasti da predstavnicima spornih režima i njihovim suradnicima nameće sankcije, često poptuno nekritički.

Tužbu podigao i Gadafi

Najveći broj tužbi ove godine, čak njih 37, došao je iz kruga bivšeg predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbage, piše EUobserver. Među njima je i njegova žena Simone, koja tvrdi da joj je trebalo dopustiti napuštanje zemlje jer je "rat viša sila". Četrnaest tužbi pokrenule su iranske banke i firme izvoznice.

Većina preostalih slučajeva potječe iz zemalja "zahvaćenih Arapskim proljećem", odnosno Sirije, Libije, Egipta i Tunisa. Među onima koji su tužili EU bio je i pokojni Moamar Gadafi, koji je pokušao osporiti predaju njegovih 295 milijuna eura pobunjenicima od strane Francuza. Europski sud njegov je zahtjev odmah "bacio u smeće", okarakteriziravši ga kao apsurdnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko ti je kriv kad si u rodu s pogrešnim ljudima

Čini se kako su poslovnjaci i kompanije skloniji tuženju Europske unije nego političari. Prvu takvu parnicu ikad podigao je 1999. godine srpski "car supermarketa" Miroslav Mišković, suradnik Slobodana Miloševića. Sirijski milijarder Rami Makhlouf podigao je čak pet tužbi, uz tvrdnju da zabrana koju mu je nametnula EU ne promovira "mir i sigurnost već ugrožava njegove mogućnost za stjecanje sredstava za život".

Još jedan zanimljiv slučaj dolazi iz Sirije, a tiče se tajkuna Tarifa Akhrasa. On tvrdi da su mu sirijski pobunjenici prijetili smrću, te da u pokušali ubiti neke članove njegove obitelji. Tražio je pravo da napusti zemlju, ali je izgubio slučaj jer je sud procijenio kako je "njegova obitelj prirodna meta napada zbog njihove povezanosti sa suprugom predsjednika Assada", dodavši kako "EU nije odgovoran za stvari koje se dešavaju u građanskom ratu i anarhiji".

EU samo tri puta izgubila spor


Taj primjer najbolje ukazue na isplativost podizanja tužbi protiv EU. Naime, samo su tri tužitelja ove godine dobila spor - naftni magnat iz Obale Bjelokosti Kadio Morokro, ministar vanjskih poslova Youssoufou Bamba također iz Obale Bjelokosti i iranska firma Hanseatic Trade trust & Shipping. Hoće li na ikakav način biti obeštećeni upitno je, jer EU u zadnjih 12 godina nikome nije isplatila ni centa odštete zbog nepravednog nametanja sankcija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara