Argentinski diplomat ukrao četiri tone perzijskih antikviteta

Tekst: Z.J.
Foto: Antiques-arts-asia

ARGENTINSKI diplomat je uhvaćen u pokušaju ilegalnog iznošenja velike količine perzijskih relikvija i antičkih artefakata iz Irana. Prema informacijama, diplomat je uhvaćen s antičkim manuskriptima, kolekcijom starih pištolja i velikim brojem kovanih novčića koji potječu it trećeg i četvrtog stoljeća.

Diplomat je pokušao iz Irana iznijeti 318 kartonskih kutija koje su ukupno težile gotovo četiri tone."službenici su pronašli antikne predmete tijekom rutinske pretrage kamiona koji je prevodio diplomatove stvari", prenosi PressTV.

Sjevernokorejac ukrao glavu vojnika iz šestog stoljeća prije nove ere

Ovo nije prvi put da je strani diplomat pokušao iz Irana iznijeti perzijske antikvitete. Naime, u ožujku ove godine, djelatnik sjevernokorejskog veleposlanstva je iz Teherana otuđio relikviju koja je datirana u Ahemenidsko Perzijsko Carstvo koje je vladalo od šestog do četvrtog stoljeća prije nove ere. Kako je prenijela IRNA, sjevernokorejski službenik je iz Irana pokušao iznijeti reljef gornjeg dijela glave statue ahemenidskog vojnika koji je težio dva kilograma.

Službenik je uhvaćen na aerodromu Shiraz, ali je ubrzo pušten zbog diplomatskog imuniteta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara