Argentinski zastupnici poništili zakone o amenstiji

DONJI dom argentinskog parlamenta poništio je amnestiju za vojne časnike koji su mučili i ubijali ljevičare tijekom "prljavog rata" 1976-1983. godine, čime je učinio korak prema suđenju zločina kršenja ljudskih prava.

Pravnici ocjenjuju da je ovo poništenje amnestije uglavnom simbolično ali je važno jer se njime pojačava pritisak na Vrhovni sud od kojeg je argentinski predsjednik Nestor Kirchner zatražio da se izjasni o zakonima o amenstiji iz 80-ih godina.

Kirchner, koji je i sam bio uhićenik argentinske vojske dok je bio student, prvi je argentinski predsjednik koji se usprotivio zakonima o amnestiji u dva desetljeća demokracije, a poništio je i ukaz kojim se onemogućavalo izručenje vojnih časnika optuženih za kršenja ljudskih prava.

Strahujući od nove vojne pobune nakon desetljeća u kojim su se smjenjivali državni udari i krvoprolića, argentinski Kongres je 80-ih godina prihvatio dva zakona o amnestiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skupine za ljudska prava tvrde da su ti zakoni štitili od sudskog progona tisuće vojnih časnika umiješanih u ubojstva 30.000 ljudi.

Konačnu će riječ izreći Vrhovni sud, poglavito nakon što je i nekoliko nižih sudova zakone o amenstiji proglasilo neustavnima, ističu analitičari. Organizacije za zaštitu ljudskih prava drže da bi argentinski primjer mogao odaslati jasan signal zemljama Latinske Amerike u kojima se, primjerice u Čileu, raspravalja o tome kako postupiti prema zločinima počinjenima tijekom prošlih diktatura.

Kirchnerova odluka od 25. srpnja, kojom se dopuštaju izručenja, donesena je dan nakon što je sudac naredio uhićenje 45 časnika na zahtjev španjolskog suca Baltasara Garzona koji ih je optužio za ubojstvo stotina španjolskih državljana u Argentini.

Poništenje zakona o amnestiji moglo bi blokirati izručenja ali i utrti put za odvijanje sudskih procesa u samoj Argentini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara