Arheolozi otkrili najstariji japanski kalendar

JAPANSKI su arheolozi u gradu Nara, nekadašnjem glavnom gradu Japana, otkrili najstariji kalendar u toj zemlji, iz 689. godine

Okrugli komad drva, promjera deset centimetara, otkriven je u ruševinama kod mjesta Ishigami, oko 400 kilometara zapadno od Tokija.

´Znakovi istočnjačkoga zodijaka koji predstavljaju najmanje sedam dana, nacrtani su crnom kineskom tintom s obje strane drva´, izjavio je arheolog Hiroki Ichi iz japanskoga Državnog instituta za kulturna dobra u gradu Nara.

Ti znakovi prikazuju razne oblike mjeseca i dnevni horoskop, poput znaka ´umu´, koji znači da je dan dobar za putovanje, i znaka ´tensu´, koji savjetuje otvaranje skladišta.

Dešifriranjem kombinacija tih znakova arheolozi su zaključili da je riječ o kalendaru za mjesec ožujak 689. godine, a to znači da je riječ o najstarijem do sada pronađenome kalendaru u Japanu.

Arheolozi i dalje ne znaju kako se koristio kalendar, ali pretpostavljaju da je bio obješen o zid nekoga upravnoga tijela kako bi službenici mogli provjeriti datum prije pisanja dokumenata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara