Arheolozi pronašli narukvicu djevojčice iz 2. stoljeća prije Krista pored Virovitice

STRUČNJACI Instituta za arheologiju iz Zagreba jučer su na lokalitetu u blizini Virovitice pronašli savršeno očuvanu staklenu narukvicu iz 2. stoljeća prije Krista.

Za ovaj iznimno rijedak i vrijedan pronalazak iz doba latinske kulture zaslužni su arheolozi Marko Dizdar i Darija Ložnjka.

"Narukvicu smo iskopali u odlično očuvanom grobu, pretpostavljamo djevojčice. Riječ je o unikatnom nalazu, jer takva narukvica u Hrvatskoj još nigdje nije pronađena. Pretpostavljamo da je nastala u radionicama koje su se nalazile na prostoru današnje Švicarske pa možemo zaključiti kako je i u prapovijesnim vremenima postojala živa razmjena trgovina, ideja i tehnologija", rekao je Marko Dizdar za portal virovitica.net.

Zvonimirovo - Veliko Polje, jedino je keltsko groblje koje se sustavno istražuje na prostoru sjeverne Hrvatske, a projekt financiraju Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj ovogodišnjih radova jest istražiti sjeverni dio keltskog groblja. Radovi na tome započeli su krajem prošlog mjeseca, a trebali bi završiti sredinom ovog mjeseca.

Sveukupno je dosad pronađen 71 keltski grob iz razdoblja mlađeg željeznog doba.

B.V.
Foto: Virovitica.net

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara