arhitekti upozoravaju na neodrživo stanje izazvano novim zakonom o gradnji

Udruženje hrvatskih arhitekata i Razred arhitekata Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu upozorilo je u današnjem priopćenju na neodrživo stanje nastalo donošenjem novog Zakona o gradnji.

Zakon je, po njihovoj ocjeni, u mnogim dijelovima neprovediv, dodatno je zakomplicirao proceduru unoseći zbrku u propise koji reguliraju gradnju u prostoru, a u koliziji je s postojećim propisima. Zakon kao takav direktna je kočnica gospodarskog razvoja, a arhitekti su izrazili bojazan da će zbog nejasne i zakomplicirane procedure biti potaknuta bespravna gradnja.

Novi zakon propisuje obvezu izrade građevinskog i geodetskog projekta, za kojeg nitko ne zna što bi trebao biti, a arhitektonski se projekt izrađuje po potrebi čime se, kako drže arhitekti, relativizira arhitektura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pozdravljajući izmjene tog Zakona, arhitekti ističu kako one ne bi smjele biti samo kozmetičke prirode, već bi trebalo izgraditi novi prijedlog koji bi radikalno izmijenio sadašnju situaciju.

Predsjedništvo Udruženja hrvatskih arhitekata, na sjednici održanoj u subotu 31. siječnja u Splitu, najavilo je Kongres hrvatskih arhitekata za listopad ove godine, na kojem će biti aktualizirano pitanje kvalitete izgrađenog okoliša.

(Hina) kt/pp az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara