Arlović: Hrvatska mora dokazati da nije nastala na zločinu

POTPREDSJEDNIK SDP-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović rekao je danas na izvještajnoj konvenciji splitskoga SDP-a da Hrvatska ne smije dopustiti da se na temelju optužnica protiv generala Čermaka i Markača pokušava dokazati kako je svoju samostalnost izborila na zločinima.

Radi budućih generacija, istaknuo je Arlović, moramo dokazati da Hrvatska nije bila agresor u BiH i da ondje nije vodila okupacijski rat, kao što se naviješta u najavljenim, novim haaškim optužnicama, jer - ako za to bude osuđena - naša će djeca plaćati ratnu štetu.

Također je istaknuo kako treba učiniti sve da se dokaže da je Hrvatska imala pravo organizirati akcije poput Oluje, kojima je štitila svoj suverenitet i vraćala okupirana područja. Ako su se tijekom tih akcija događali zločini, dodao je Arlović, njihovi počinitelji imaju ime i prezime i moraju odgovarati.

Zato se u Saboru, makar i samo pred Odborom za vanjsku politiku, smatra Arlović, mora održati javna rasprava o tome kako će se Hrvatska postaviti prema Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"HDZ je učinio sve da izbjegne saborsku raspravu, i to ne zato što bi mu netko iz opozicije postavio pitanje kako to da su potpuno promijenili mišljenje, nego zato što se boje da bi javnom raspravom narušili željeznu disciplinu koju su uspjeli izgraditi kod svojih zastupnika", ocijenio je Arlović.

Istaknuo je da već u jesen Hrvatsku očekuje velika gospodarska i politička kriza.

"Nova Vlada donijela je proračun koji nije razvojni, nego recesijski. Stopirala je dva velika projekta, uređenje Željeznica i projekt plinofikacije, i time već povećala broj nezaposlenih te onemogućila brojnim tvrtkama nove poslove. Taj proračun nove Vlade i Ekonomski institut iz Londona ocijenio je lošim i najavio mogućnost prijevremenih izbora", rekao je Arlović. Po njegovoj ocjeni, umirovljenici koalicijom s HDZ-om nisu postigli ništa, samo povećanje prosječne mirovine za 2,7 kuna, a ugrožen je i drugi mirovinski stup.

"Poduzetnici nas svakodnevno upozoravaju kako država sve rjeđe plaća svoje obveze, te im umjesto novca nudi mjenice. Sve to ovu zemlju vodi u recesiju, na što SDP ozbiljno upozorava", istaknuo je Arlović te dodao da se najavom ustavnih promjena interes medija i javnosti pokušava skrenuti s ozbiljnih problema.

Splitski socijaldemokrati na konvenciji su izabrali 25 izaslanika za konvenciju SDPH, a predsjednik splitskoga SDP-a Marin Jurjević rekao je kako vjeruje da će zajedno sa sadašnjim koalicijskim partnerima na sljedećim lokalnim izborima u Splitu ponovno dobiti vlast, te i dalje voditi Split u pravome smjeru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara