Arlović s potpredsjednicom europskog parlamenta Lalumiere

POTPREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Mato Arlović u četvrtak je u Zagrebu s potpredsjednicom Europskog parlamenta Catherine Lalumiere razgovarao o vojnoj akciji u Iraku i stajalištu međunarodne zajednice, posebice europskog kontinenta o tom pitanju, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.

Europski parlament ne isključuje silu, ali tek onda kada su posve isključena sva mirna sredstva, istaknula je Lalumiere koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

No akcija se treba odvijati u pravnom okviru, kazala je ona a prenosi se u priopćenju.

Hrvatska potpuno podržava takav pristup, kazao je Arlović koji je izvijestio sugovornicu da je Zagreb primio kritike američke vlade zbog inzistiranja da se oružana akcija vodi isključivo uz mandat Ujedinjenih naroda.

"Hrvatska je željela izraziti svoj stav da je borba protiv međunarodnog terorizma legalna i legitimna, ali u okviru odluka koje donosi međunarodna zajednica", naglasio je Arlović.

Lalumiere je izrazila zadovoljstvo takvim hrvatskim stajalištem sukladnim mišljenju koje prevladava u EU.

Oboje su se suglasili da posljednji događaji pokazuju kako je važno da Europa bude ujedinjena i nastupa zajedno te bi u tom smislu trebalo ubrzati proces pridruživanja i primanja novih članica, naravno onih koje potpuno zadovoljavaju sve uvjete Europske zajednice.

U priopćenju se dodaje da je potpredsjednica EP-a također zadovoljna činjenicom da je više od 60 posto hrvatskog zrakonodavstva usklađeno sa zakonodavstvom članica Europske zajednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara