Arlović: zakoni za EU žurno, moguća izvanredna saborska sjednica

Sve zakone vezane za usklađivanje sa zakonima EU Hrvatski Sabor će donositi po hitnom postupku, a zbog obimnog posla moguće je da Sabor ovog ljeta zasjeda i izvanredno, dogovoreno je na današnjem sastanku koordinacije vladajućih klubova i vladina Užeg kabineta. L

Svi prijedlozi zakona koji dolaze u Sabor, a vezani su za EU ići će po hitnom postupku, izjavio je novinarima šef saborske većine Mato Arlović, napominjući da će iznimke biti samo u slučaju kad odbori za Ustav i zakonodavstvo ocjene da žuran postupak nije u skladu s Ustavom, te da treba primijeniti redoviti postupak.

Najavio je da će se o usklađivanju hrvatskog sa zakonodavstvom EU uskoro upriličiti sastanak s predstavnicima svih klubova zastupnika.

Arlović ističe da se žurnost u donošenju spomenutih zakona neće negativno odraziti na njihovu kvalitetu i da ni jedan zakon koji je značajan za unutarnja pitanja neće biti stavljen u drugi plan.

Konačni rok za donošenje 50-ak zakona nužnih za usklađivanje sa zakonodavstvom EU je sredina listopada.

Arlović kaže kako datum parlamentranih izbora ne ovisi o rokovima u kojima se moraju donijeti spomenuti zakoni.

Donošenjem spomenutih zakona stvaraju se pretpostavke da se do konca listopada domaće zakonodavstvo uskladi s europskim, zatim da se odgovori na postavljena pitanja iz Europske komisije i da se negdje početkom studenoga komisiji dostavi kompletno izvješće i da ona, eventualno, sredinom prosinca već razmatra hrvatski zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izbori će biti kad se riješe sva ta pitanja - ili ove jeseni ili početkom proljeća, tu nema nikakvih novina, rekao je Arlović.

Potvrdio je da se nekoliko tisuća pitanja iz Europske komisije očekuju u lipnju. O tome se danas nije podrobnije razgovaralo, osim što je Vlada dobila našu potporu da što prije, a najkasnije do konca listopada odgovori na njih, izjavio je Arlović.

Naveo je da je danas dotaknuto i pitanje otvaranja rasprave o postizanju mogućeg dogovora između Hrvatske i BiH u vezi s ratifikacijom sporazuma o luci Ploče. O sporazumu se, rekao je, neće odlučivati (ni u Vladi, ni u Saboru) dok se ne dobije aneks odgovarajućeg dokumenta, vjerojatno protokola.

Na današnjem je sastanku dogovoreno da će Odbor za Ustav dati mišljenje po kojem se postupku donosi odluka o slanju hrvatskih promatrača u UN-ovu mirovnu misiju na granicu Indije i Pakistana.

Postoji mišljenje da za to ne treba dvotrećinska saborska većina, pa čak da bi o tome odluku trebala donijeti Vlada, a ne Sabor, rekao je Arlović.

(Hina) um sšhZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara