Armitage: Izbori početak demokratizacije Iraka

Predstojeći parlamentarni izbori u Iraku 30. siječnja nisu ključna točka nego tek početak demokratskog procesa u toj zemlji, rekao je u petak zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage.

"Očito, mi ne vidimo same izbore kao ključnu točku... Moglo bi se reći da je to početak procesa u kojem će Iračani napisati ustav i na kraju godine glasati za stalnu vladu", rekao je Armitage.

Nasilje u Iraku će se vjerojatno nastaviti i nakon izbora 30. siječnja, ocijenio je Armitage za National Public Radio (NPR).

U drugom razgovoru Armitage je ustvrdio da nema nikakve sumnje da će se izbori održati kako je planirano unatoč nasilju u Iraku zbog kojega neki irački čelnici pozivaju na odgađanje izbora.

"Imali smo temeljite konzultacije o tome u Washingtonu i s našim prijateljima u (iračkoj) vladi, predsjednikom Ghazi al-Yawarom, premijerom Iyadom Allawijem. I nema dvojbe da ćemo nastaviti s ovim izborima 30. siječnja", rekao je Armitage u razgovoru za televiziju Al Arabiya, prema prijepisu State Departmenta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Armitage je rekao da će Sjedinjene Države pružiti koliko god mogu sigurnosti iračkim biračima, posebice u pokrajinama opterećenim pobunom. Naveo je kako su Sjedinjene Države spremne povući svoje snage iz Iraka, ukoliko novoizabrana iračka vlada to zatraži, ali da ne vjeruje da će se to dogoditi u kratkom roku jer većina Iračana shvaća da su im koalicijske snage potrebne za osiguravanje sigurnosti dok to sami ne budu u stanju.

Armitage je rekao da se koalicijske snage trebaju usredotočiti na obuku iračkih snaga kako bi ubrzale vrijeme kada će se moći povući iz Iraka, dodajući da bi bilo neodgovorno "prerano napustiti" tu zemlju.

Rekao je također da se veliki broj Iračana prijavljuje za služenje u policiji, nacionalnoj gardi i vojsci unatoč prijetnjama i nasilju. Navodeći primjer nedavne operacije protiv pobunjenika u Falluji, ocijenio je da iračke snage postaju sve sposobnije i vjerodostojnije.

(Hina) xsl ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara