Arte pokreće seriju filmova o suvremenim piscima

POVODOM pariškog Salona knjige koji se održava od 21. do 26. ožujka, televizijska postaja Arte pokreće program "A mimots", odnosno seriju 26minutnih filmova o suvremenim piscima za koje se smatra da će biti važni u godinama koje dolaze.

Ova dokumentarna serija, koju su potaknuli i koproducirali Arte France i MK2 TV, prikazivat će se svakog petka od 21. ožujka do 18. travnja u 22h15.

Svaki film posvećen je jednom autoru čije djelo je objavljeno u džepnom formatu. S obzirom na europsku orijentaciju televizijske postaje, prednost imaju europski pisci.

Na programu su tako "Erri De Luca" (Italija), "Pascal Quignard" (Francuska), "Ahmadou Kourouma" (Obala Bjelokosti), "Antonio Lobo Antunes" (Portugal), "Edna OBrien" (Irska).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

S francusko-njemačke tv postaje objavili su kako bi željeli da se kolekcija obogaćuje svake godine te da se planiraju druge produkcije (poput filma o njemačkom piscu Christophu Heinu), no još se ne zna datum prikazivanja.

"A mi-mots" bavi se svakodnevicom pisca: mjestima gdje živi, gdje piše, temama o kojima piše, odnosom prema tekstu i s izdavačem te kako pomiruje svakodnevni život i potrebu za stvaranjem, kako nastaje ideja za roman, kako radi na stilu.

Pisac govori i o djelima ostalih autora i vodi nas na mjesta iz njegova svijeta ili susreće jednog od svojih suvremenika kojeg cijeni zbog njegovih ljudskih i umjetničkih kvaliteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara