Aschroft: Al Qaeda namjerava napasti SAD

OBAVJEŠTAJNI podaci iz više izvora pokazuju da teroristička organizacija al Qaeda namjerava napasti Sjedinjene Države u predstojećim mjesecima, rekao je u srijedu američki glavni državni odvjetnik John Ashcroft.

"Ovi uznemirujući obavještajni podaci ukazuju na al Qaedinu namjeru da silovito pogodi Sjedinjene Države", rekao je Ashcroft na konferenciji za novinare u ministarstvu pravosuđa.

Osim obavještajnih podataka, dodao je, i al Qaedina priopćenja pokazuju da je "gotovo spremna napasti Sjedinjene Države".

Ashcroft je naveo brojne važne događaje u SAD-u sljedećih mjeseci koji bi mogli biti potencijalna meta napada. Među njima su otvaranje spomenika Drugom svjetskom ratu u subotu u Washingtonu, summit zemalja G-8 u lipnju u Georgiji te kongresi demokratske i republikanske stranke u Bostonu i New Yorku potkraj ljeta.

Obavještajni podaci, međutim, ne daju nikakvu određenu informaciju o mjestu, vremenu ili načinu eventualnog napada.

Aschroft je rekao novinarima kako mu nisu poznate nikakve pojedinosti nekog plana napada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom tiskovne konferencije pokazane su fotografije sedam osoba povezanih s al Qaedom za kojima SAD traga u zemlji i diljem svijeta.

Ashcrfot je kazao kako tih sedam osoba predstavljaju "očitu i neposrednu opasnost za Ameriku" te da ih se mora smatrati opasnim i naoružanim.

On je rekao kako al Qaeda možda očekuje da bi veliki napad u Sjedinjenim Državama doveo do sličnih političkih posljedica kao napad na vlakove 11. ožujka u Madridu koji je utjecao na španjolske izbore i vodio povlačenju španjolskih snaga iz Iraka.

Direktor FBI-a Robert Mueller na istoj konferenciji za novinare upozorio je kako Amerikanci moraju biti posebno oprezni predstojećih mjeseci. On je upozorio na "povećanu prijetnju američkim interesima diljem svijeta". Međutim, rekao je kako se "nažalost ne zna koji oblik bi ta prijetnja mogla poprimiti".

Upozorenje na potencijalni teroristički napad nije povisilo stupanj opasnosti od terorizma koji je trenutačno na srednjem povišenom stupnju. Američki ministar državne sigurnosti Tom Ridge prije je u nizu interviewa za američke televizije rekao kako ga ne planira povisiti. "Nema ništa dovoljno određeno ili što dolazi do razine gdje bismo danas... preporučili predsjedniku da povisi razinu prijetnje", rekao je Ridge za televiziju NBC.

Mueller je naveo kako se već poduzimaju izvanredne mjere opreza kako bi se zaštitila mjesta održavanja kongresa demokratske i republikanske stranke kao i summita G8 na Sea Islandu u Georgiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara