ASH i SRP podržavaju sindikate u namjeri da organiziraju opći štrajk

AKCIJA socijaldemokrata Hrvatske (ASH) i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) priopćile su danas da u potpunosti podržavaju sindikate koji zbog prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR) prijete općim štrajkom.

ASH osuđuje drastično smanjenje radničkih prava u najavljenim izmjenama ZOR-a te poziva radnike i sindikate na otpor promjenama koje vode ´feudalizaciji već poniženog i osiromašenog radništva´, ističe se u priopćenju.

ASH nije protiv otkaza, već se zalaže za jasno definiranje normi i uvjeta pod kojima se može davati otkaze.

SRP pak poručuje ´radničkoj klasi i inteligenciji´ da ne nasjedaju lažima o socijalnom partnerstvu radnika i izrabljivača, kao ni tlapnji o tržišnoj potrebi za izmjenama ZOR-a, tobože zbog podizanja konkurentske sposobnosti hrvatske privrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fleksibilizacija tržišta rada neće omogućiti otvaranje novih radnih mjesta nego još više obespravljenosti, poniženja i bezizlaznog siromaštva, zaključuje SRP-a te ističe da se protiv ´apetita bezobzirnog kapitalizma´ treba boriti svim legalnim sredstvima, uključujući i općim štrajkom.

Opći štrajk je moćno sredstvo, ističe SRP, kojim se može iznuditi i povratak društvenog vlasništva i radničkog samoupravljanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara