Ashdown: BiH ne smije podcijeniti kriterije Europske unije

PROMJENA vlasti u Zagrebu i Beogradu više ne može utjecati na stabilnost Bosne i Hercegovine jer sve zemlje regije sada imaju iste političke ciljeve, ocijenio je u srijedu u Sarajevu visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

"Neprijatelji ove zemlje napokon su se pretvorili u njezine susjede, oni više nisu usmjereni na teritorijalna osvajanja nego na euroatlantske integracije. Promjena vlasti u Zagrebu ili u Beogradu više ne predstavlja uznemirujući signal za BiH", rekao je Ashdown u govoru na diplomatskom forumu.

Britanski diplomat je ocijenio kako je BiH definitivno prešla iz "daytonskog u bruxellesko razdoblje" te da je nedavna odluka NATO-a o smanjenju broja pripadnika mirovnih snaga u BiH sa 12 na sedam tisuća još jedan dokaz postignute stabilnosti u toj državi.

Ashdown je ipak upozorio kako BiH čeka razdoblje ozbiljnih i bolnih prilagodbi standardima Europske unije a mnogi od njih moraju se ispuniti u sljedećih šest mjeseci želi li ta zemlja započeti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Europska je komisija u studiji izvedivosti objavljenoj u studenom zatražila da se do lipnja 2004. godine provedu reforme u 16 oblasti - od uspostave vladavine zakona do jačanja javne uprave i gospodarstva. Ashdown je upozorio kako bi svako prolongiranje ispunjenja ovih zahtjeva moglo biti veoma opasno za BiH jer će odgoditi na neodređeno vrijeme sve dalje pregovore sa EU.

Nadanja kako bi Europska komisija mogla biti popustljivija prema BiH nego prema drugim zemljama Ashdown je nazvao "opasnom iluzijom" upozoravajući kako Sarajevo mora dostići sve one standarde koji su vrijedili za zemlje što će se sljedeće godine priključiti EU.


Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić kazao je predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranim u Sarajevu kako je istinski interes bosanskohercegoačkih vlasti ispuniti uvjete koje postavlja EU.

"Naš je interes također ne kasniti za drugim zemljama zapadnog Balkana kao što nam je interes podržati ih da što prije uđu u Europsku uniju jer će na taj način Europa biti bliža i nama", rekao je Ivanić.

Ministar vanjskih poslova BiH potvrdio je kako je pozvan sudjelovati kao promatrač na sastanku šefova diplomacija zemalja-članica NATO-što će se u petak održati u Bruxellesu. On je to ocijenio znakom kako je BiH na dobrom putu priključiti se NATO-vu programu "Partnerstvo za mir".

Sarajevski "Dnevni avaz" u srijedu je objavio kako će ministri vanjskih poslova zemalja-članica NATO-a ovog tjedna uputiti i formalni poziv BiH da do sredine sljedeće godine postane članicom "Partnerstva za mir". Isti poziv, kako tvrde neimenovani izvori NATO-a, bit će upućen i Beogradu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara