Ashdown: Hrvatsko približavanje EU moglo bi biti model za regiju

Ashdown: Hrvatsko približavanje EU moglo bi biti model za regiju

HRVATSKI napredak u približavanju Europskoj uniji predstavlja uzor, a Zagreb bi mogao preuzeti ulogu savjetnika za ostale zemlje regije uključene u taj proces, rekao je u utorak u Zagrebu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Ashdown je novinarima rekao da je s Mesićem razgovarao o procesu približavanje regije jugoistočne Europe Europskoj uniji, osobito u kontekstu predstojećeg summita EU koji se treba održati u lipnju u Solunu.

"Rekao sam da vjerujem kako je napredak Hrvatske prema Europskoj uniji model za cijelu regiju, te da bi Hrvatska mogla odigrati ulogu savjetnika za ostale zemlje regije kako bi one uspostavile strukture koje bi im omogućile isti tempo napretka prema EU", rekao je Ashdown.

Ashdown je također kazao da je s hrvatskim predsjednikom razgovarao o potrebi zajedničkog djelovanja zemalja regije protiv organiziranog kriminala koji, po Ashdownovu mišljenju, "sada predstavlja najveću prijetnju stabilnosti regije, kao što je to ranije predstavljao nacionalizam".

"Suglasili smo se o potrebi suradnje Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore i Makedonije u borbi protiv organiziranog kriminala, kako bismo se riješili te pošasti", kazao je Ashdown.

On je također naglasio da se razgovaralo i o potrebi za bržim gospodarskim reformama u BiH, "u čemu bi veliku ulogu trebalo imati i hrvatsko stanovništvo Hercegovine".

"Bosna i Hercegovina može biti država u koju vjeruju njezini građani tek kad postane i gospodarski prosperitetna zemlja koja će im osigurati radna mjesta", rekao je Ashdown.

"U tom smislu predsjednik Mesić je ponudio pomoć Hrvatske u stvaranju konteksta u kojem bi se razmatrala izgradnja autoceste između luke Ploče i mađarske granice, možda po ekonomskom modelu kojim se trenutno grade autoceste u Hrvatskoj", rekao je Ashdown.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o planiranom popisu osoba s područja bivše Jugoslavije kojima će biti zabranjen ulazak na teritorij EU, Ashdown je rekao da EU ima pravo uvesti sustav "zabrane izdavanja viza" koji će se odnositi na osobe koje "daju potporu ratnim zločincima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Popis će se odnositi na stotinjak osoba iz BiH, Srbije i Crbe Gore i Makedonije, i njime mogu biti obuhvaćene osobe svih nacionalnosti", rekao je Ashdown.

Ashdown se ranije u utorak sastao i s potpredsjednikom hrvatske Vlade Goranom Granićem, s kojim je razgovarao o trenutačnoj stanju u BiH, procesu povratka izbjeglih i prognanih, suzbijanju organiziranog kriminala, te o procesu približavanja Europskoj uniji.

Ashdown je upoznao Granića s aktivnostima koje se u BiH provode na području uspostave vladavine prava, kao i s naporima koji se ulažu u izgradnji institucija moderne države i unapređenju gospodarstva, posebice u izgradnji slobodnog tržišnog gospodarstva, priopćio je Vladin ured za odnose s javnošću.

Ured je priopćio da se Granić suglasio kako je zadaća pokretanja gospodarskih aktivnosti usko povezana s uspostavom institucija i uređenja BiH kao države.

Također je istaknuo kako BiH ima šansu samo ukoliko bude stvoren jedinstveni gospodarski i pravni prostor.

Ashdown je u tom smislu istaknuo važnost konstruktivne uloge hrvatske Vlade prema BiH, priopćio je Ured.

Glede povratka izbjeglih i prognanih, Granić je u razgovoru rekao kako Hrvatska želi što prije zatvoriti priču o ratu, pa i u pogledu izbjeglih i prognanih, dodavši kako je ova godina važna jer će Hrvatska do kraja godine nastojati riješiti pitanje povratka u cijelosti. U tu će svrhu Vlada ove godine uložiti više od 107 milijuna eura, rekao je Granić, priopćio je Ured.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara