Ashdown najavio moguće sankcije protiv Republike Srpske

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown najavio je u petak moguće sankcije protiv vlasti Republike Srpske, ako BiH na sastanku ministara Sjevernoatlantskoga Saveza 9. prosinca ne bude pozvana pristupiti NATOvu Partnerstvu za mir zbog nesuradnje vlasti manjeg BiH entiteta s Međunarodnim sudom u Hagu (ICTY).

Ashdown je to objavio na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

"Upravni odbor je još jednom izrazio jasno stajalište da će nastavak nezadovoljavajućeg stupnja suradnje vlasti BiH, a posebno onih u Republici Srpskoj, s Haaškim tribunalom obustaviti napredak na polju euroatlantskih integracija", rekao je Ashdown. "Ako mala skupina pojedinaca i dalje bude zapreka građanima BiH u ostvarenju njihove budućnosti u Europi, bit će potrebno poduzeti daljnje mjere", dodao je Ashdown odbijajući otkriti kakve bi mjere mogao poduzeti jer to ovisi o stajalištima ministara NATO-a.

"Nikad ne nagađam dok ne dođe do konkretne situacije", komentirao je uporne novinarske upite hoće li kazniti Republiku Srpsku, njezine čelnike ili institucije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dvodnevnog zasjedanja PIC-u se obratila i glavna tužiteljica Haškoga tribunala Carla del Ponte izrazivši nezadovoljstvo nesuradnjom Republike Srpske s ICTY-em devet godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Ashdown koji odnedavno obnaša i dužnost posebnog izaslanika Europske komisije u BiH, rekao je kako očekuje da će u zemlji doći do ujedinjenja policije koja je trenutačno podijeljena po entitetima. PIC je zatražio i bržu uspostavu vlasti u Mostaru nakon provedenih općinskih izbora u listopadu ove godine.

(Hina) xzkre ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara